Så här kom du till världen

Hej Noelle,

Noelle, 2 dagarDagen du kom till världen gick inte som vi hade tänkt oss. Men du kom till slut ut med en vikt på 4170 gram och en längd på 53 cm. En liten stark och envis tjockis med en fjunig röd tofs på huvudet.

Idag, söndag, är en bra dag här på SÖS. Du har hittills legat 57 timmar av 72 i hypotermibehandlingen och dina värden är stabila. Igår, när bilden togs, var du vaken en liten stund vilket är ett friskhetstecken. Men behandlingen blir bäst om du sover så sjuksköterskan ökade morfinet lite grann. Det bet inte riktigt på dig så du fick lite lugnande oxå. Det kändes underbart att möta din blick för första gången.

Redogörelsen av dagen (nedan) är enbart faktamässig och baserad på förlossningsjournalen.

2010-03-04

05:55 Vi skrivs in på SÖS, 41 veckor och fyra dagar över tiden.

07:15 Vattnet går då barnmorskan undersöker mamma. Mamma är öppen 3 cm.

08:50 Värkarna gör för ont och mamma får ingen vila mellan dem. Epidural läggs in.

09:30 Mamma är öppen 6 cm. Hon kämpar hela tiden mot värkarna med andning och lustgas.

11:40 Mamma är öppen 8 cm, är trött och har ont. Värkarna och ryggen är det som smärtar.

13:40 Mamma uppges vara öppen 10 cm. Detta visar sig senare vara fel. Mamma är fortfarande öppen 8 cm.

15:07 Läkare Tove, pappas gamla innebandypolares fru, undersöker mamma. Mamma är fortfarande öppen 8 cm.

16:45 Mamma är nu öppen 9-10 cm, är nästan helt slut och har fortfarande väldigt ont.

20:22 Krystvärkarna sätter igång

21:08 Epidural stängs av för bättre effekt vid krystning. Mamma har riktigt riktigt ont nu.

21:34 Nu, Noelle, har det blivit dags för dig att komma ut. Mammas krystningar räcker inte till. Läkaren placerar en sugklocka på ditt huvud. Jag, läkaren, tre barnmorskor och en undersköterska väntar på mammas nästa värk.

21:35 Nästa värk kommer. Halva ditt huvud är ute efter två krystomgångar. Men sen tar det stopp. Dina axlar sitter ordentligt fast. En barnmorska är uppe och trycker på mammas mage.  Vid fjärde krystomgången lossnar sugklockan.

21:46 Barnmorskan Lena Lindgren, som är inkallad som extrahjälp, kliver in och får ut ditt huvud. Din navelsträng sitter ett varv hårt om din hals och kropp. Strängen klipps.

21:48 Lena får ut dig trots att mammas värk är över. Du har inget hjärtslag och tas omedelbart till en annan sal där barnläkare Yinghua-Li och hans team väntar.

21:49 På mindre än en minut får Yinghua-Li igång ditt hjärta.

21:55 Du tar ditt första egna andetag

22:05 Du förflyttas till Neonatal, avdelning 71, där du ligger under observation och med dropp. Kateter sätts in i din navelsträng för att ge medicin och ta blodprover. Barnläkaren säger att om du ligger där i sex timmar utan att krampa så får du gå vidare till vanlig återhämtning.

04:00 Du får ett krampanfall vilket innebär att du behöver genomgå en hypotermibehandling.

Hypotermi

Noelle, 1 dag
Du får en dräkt på dig som sänker din kroppstemperatur till 33,5o . När du är nedkyld krävs det mindre energi från din kropp att hålla dig själv igång. Det blir lättare för din kropp att återhämta sig och hjärnan får vila. Du behöver reparera den skada som din tidigare syrebrist kan ha orsakat.

Du får en sond genom näsan ner i magen som ger dig näring och som kan kontrollera hur mycket näring din kropp tar upp. Mest näring får du dock genom dropp.

Du har en kateter på vardera ovansida hand. Den ena ger dig morfin så att du kan nanna dig igenom det här. Bra att vara nedsövd då det gör ont att vara nedkyld. Dessutom gör det förmodligen fortfarande ont efter den tuffa vägen ut. Den andra ger dig blodtryckshöjande medicin. Den var inte med från allra första början utan sattes dit efter en dag pga att du kissade lite för dåligt.

Apropå kiss, du har en kateter kopplad till ditt urinrör som samlar din urin i en liten plastpåse.

Du har en kateter kopplad till din navel. I den kommer bland annat medicin mot kramper in och lugnande medel. Läkarna tar också blodprover genom den.

Du har en termometer upp i rumpan.

Du har diverse sensorer och små nålar kopplade till din kropp. Nålarna sitter i huden på din skalle och mäter din hjärnaktivitet, en sensor sitter på din panna och mäter syresättningen i hjärnan och några sensorer sitter på ditt bröst och mäter andetag och puls.

Utöver det måste du ibland stå ut med att sjuksköterskorna sätter en blodtrycksmätare runt armen för att mäta ditt blodtryck. Du gnäller alltid lite extra när de gör det.

15 Comments

 1. Hej på er och ert underverk!
  Grattis och vi tänker på er och hoppas att ni alla mår bra!
  Mycket värme, kärlek och de varmaste av lyckönskningar från Majken och Lasse

 2. Ååhhhh, vad fantastiskt fin hon är!!!!!!! Vad glad jag blev när jag såg att ni skrivit ett nytt inlägg och med bilder på fina Noelle. Vilken hemsk start för er alla, hoppas av hela mitt hjärta att fortsättningen nu blir bättre och att ni ska få ”rå om varandra” alla tre.

  Sköt om er kära vänner!!!!!

 3. Men titta, hon är ju vaken, lilla hjärtat. Är det mammas hand som får henne att se så nöjd ut? Kramar från mig.

 4. Åååååå vilken fin flicka!!! Grattis!!! så vacker. Alla tankar är hos er. Hoppas att ni får hålla henne i famnen snart. all lycka kramar till er alla tre! // Ida

 5. Hej, Noelle och välkommen till världen!

  Du har fått världens finaste mamma o pappa och massor av vänner som skickar all kärlek och styrka som finns!!
  Massor av kramar från Johan, Johanna, Hanne och Mina

 6. Massor av kramar, kärlek, styrka och tankar till er!!

 7. åhh va fint! grattis igen! massa kärlek till din lilla familj! :):)

 8. Grattis till er alla, vilken otroligt fin flicka ni fått! Hoppas ni får hålla om henne snart , många lyckönskningar och starka tankar till er. Vi var oxå på avd 71 första tiden. Kramar Lena C.

 9. Vilken fantastiskt vacker flicka ni fått!!! Massor av kramar, styrka och omtanke till er alla tre!

 10. Hej!Tänker på er o skickar mycket kärlek och kraft. Jag o Karen pratade precis och ni är ständigt i våra tankar. Massa varma kramar Sabina xox

 11. Herregud.. jag får tårar i ögonen.. vilket mirakel! Ni finns i våra tankar hela tiden. miljoner kramar

 12. Vackra vackraste Noelle. Vi tänker på dig hela tiden. Vi är så glada att uppvärmningen har gått bra. Du är ett litet mirakel och vi älskar dig redan. Eftersom du inte kan läsa än så får dina fina föräldrar läsa detta för dig. Vi är så glada att din mamma och pappa äntligen får vara dig nära med pussar och kramar.

  Kärlek från Fredrik och Temilia

 13. Varmaste kramar o tankar till er tre.
  Vilken fin ”liten” flicka.Grattis!

 14. Hej.
  Jeg fandt dette via Google. Jeg er mor til Anton, som bliver et år på onsdag. Anton har været i hypotermibehandling på Skejby Sygehus, Århus, Danmark.
  Ville bare lige sende en hilsen.

  Tanker
  En mor i Danmark

 15. Hej Nikke!

  Vad härligt att du skriver en hälsning till oss! Jag blir rörd och glad. Hoppas att Anton mår lika bra efter behandlingen som Noelle gör.

  Tack och varm kram
  Helene

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *