Inte riktigt än

Hej Noelle,

10:15 gick 74an till SÖS – Den kom i tid. Great!
10:40 tog vi vår nummerlapp på specialistmödrarvården.
11:07 kom en undersköterska och hämtade oss, förde in oss i ett rum och satte ett band rund mammas mage med en sån där CTG som mäter ditt hjärtfrekvens samt mammas sammandragningar (se bild).
11:25 började apparaten pipa vilt. En barnmorska som jobbade i samma rum, fast med en annan blivande mamma, tog kommandot. – Oj då, den har blivit lite skippididäng. Det är bara papperet som har tjofsat till sig. Men det här var inga roliga kurvor (om utskriften på papperet). Den sover nog. Det vill vi inte. Den mår bra men den ska vara vaken. Barnmorskan ber din mamma ställa sig upp och börjar trycka och knåda på magen. – Sådärja, nu ser kurvorna roligare ut. Ni får avvakta ett tag.
11:39 Plötsligt sjunker din puls från dryga 150 till 90. Mamma rör litegrann på sig för att kolla om det är CTG-mätaren som tappat din puls. Ingenting händer. Den ligger kvar runt 90. Jag trycker på signalknappen. Barnmorskan är snabbt på plats. – Oj då! Här har ni dippellidoppat litegrann. Ingen fara. Den är uppe på normalpuls nu igen. Ni får avvakta lite.
12:10 Vi får äntligen träffa läkaren. Hon kollar med ultraljud hur mycket fostervatten du har. 57ml visade det sig. Läkaren tycker det är snuddande när 50ml som är något typ av gränsvärde när det gäller fostervatten. På grund av fostervattenmängden och hjärtfrekvenssjunket föreslår hon att vi försöker dra igång värkarna istället för att fortsätta vänta. Vi säger ok och hon behöver känna på livmodertappen för att veta vilken metod vi ska använda för att få igång det. Det visar sig att livmodertappen inte har mjuknat eller töjts alls. Därför är gel-metoden är att föredra framför ballongvarianten och dropp. Ok säger vi.
12:33 Läkaren berättar att de finns en plats till oss på avdelning 63 på BB men den behöver städas och det kan ta ett tag innan vi kan checka in. Vi sätter oss på Thelins café och tar varsin pastalunch och väntar på att de ska ringa och säga att rummet är klart.
13:04 Vi enas om att Thelins kaffe latte är allt man kan önska men blåbärspajen är fullkomligt smaklös. Dessutom kändes pastarätterna hafsiga och karaktärslösa.
13:22 SÖS ringer och berättar att rummet är klart.
13:25 Jag åker hem och hämtar packning mm. Mamma går till Pressbyrån och köper tidningar samt genomför ett aningen ogenomtänkt köp av kakor med hasselnötter. Mamma är allergisk mot hasselnötter.
14:16 När jag sitter i en taxi på väg tillbaka mot SÖS ringer mamma och berättar att de ska flytta henne till förlossningen. Tydligen hade din hjärtfrekvens dippellidoppat igen. Det är bättre att vara på förlossningen för där har man en tätare koll. Nu var det dags!
14:21 Jag anländer till rummet på BB där mamma väntar. Det är fint, har en toa och en skön utsikt över Årstaviken. Synd att vi måste flytta.
15:04 Först nu tas vi ner till förlossningen. Vi får rum 4. Trängre rum, ingen toa och med trist utsikt över entréområdet.
15:10 Mamma frågar barnmorskan hur man får tag på kaffe.
15:19 Barnmorskan kommer med kaffe. Hon berättar dessutom att vi inte ska köra gel-metoden utan istället en fjärde variant – hormonsnöret. – Istället för att gelen är fast där nere, kan vi nu dra ut snöret om värkarna blir för kraftiga. Ok säger vi.
15:37 Barnmorskan syns inte till. Vi börjar spela MIG. Vi delar på en Festis och jag mumsar på Maryland Cookies – hasselnöt.
16:38 Fortfarande ingen barnmorska. Jag går ut och undersöker. Barnmorskan uppger att de väntar på kurvorna från specen. -Kurvorna från spässen? Säger jag. – Ja, kurvorna från specen, säger barnmorskan. Ok säger jag.
16:43 Barnmorskan plus en läkare kommer in. – Vi är många läkare som diskuterat er, säger läkaren. Vi kan dra igång er om ni vill men vi rekommenderar att ni åker hem och kommer tillbaks imorgon. Ok, säger vi. Efter noggrant övervägande. Dippellidoppen var tydligen ingen akut fara och det är bättre att ge naturens gång en till chans. Dessutom var det 40% risk att ett kejsarsnitt skulle behövas om vi sattes igång idag.
17:05 hoppar in i taxi hem.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *